De geschiedenis van de trouwjurk

Een bruid wil vaak op de mooiste dag van haar leven een bruidsjurk volgens de laatste mode dragen. Het ontwerp van de trouwjurk is door de jaren heen dan ook erg beïnvloed door het op dat moment heersende modebeeld.

Vroeger bestonden trouwjurken zoals wij ze nu kennen nog niet. Tot de 20e eeuw was het geen apart design, het was gewoon de nieuwste en duurste jurk die bruiden zich op dat moment konden veroorloven. Het dragen van een speciale jurk voor het huwelijk gaat ver terug de geschiedenis in. In het Oude Griekenland werd de bruik omwikkeld met een grote lap van de mooiste stoffen die werd vastgehouden met twee gespen op de sluiers. De kwaliteit en prijs van de gespen nam toe naar mate de familie rijker was. Ook de sluier werd al gebruik bij de Oude Grieken. Het zag er alleen niet uit als een sluier zoals wij die nu kennen maar het was een gele doek om de zonnige vreugde te symboliseren.

In de Middeleeuwen kwamen de eerste, speciaal voor de gelegenheid gemaakte, trouwjurken. Interessant is dat de trouwjurk deel uitmaakte van de bruidsschat die de familie van de bruidegom zou schenken aan het nieuwe echtpaar. Omdat de jurk gemaakt werd van de mooiste damast, zijde en satijn zag de familie van de bruidegom er streng op toe dat de jurk precies volgens de afspraken gemaakt zou worden. Dit lijkt dus in niets op de traditie bij ons dat de bruidegom de jurk pas ziet op het huwelijk.

Na de Middeleeuwen werden trouwjurken onder invloed van de Renaissance en de Barok steeds weelderiger. De beste stoffen werden vanuit heel Europa gehaald om de vele rokken, onderrokken en mouwen van de mooiste details te voorzien. Afhankelijk van de tijdsgeest en de trends van het moment werden de jurken gemaakt met korsetten, hoepels, kragen, korte of lange mouwen en in de 15e eeuw droegen bruiden zelfs een hoge hoed die tot één meter hoog konden komen. De stijl kon ook sterk beïnvloed worden wanneer er een belangrijk huwelijk aan een invloedrijk hof was. Dit is in onze tijd ook nog het geval. Zo heeft de trouwjurk van prinses Diana van Engeland voor haar huwelijk met prins Charles veel andere bruiden beïnvloed in hun keuze voor de perfecte jurk.

Vanaf 1950 werd de witte trouwjurk weer populair. Hiervoor konden trouwjurken alle kleuren aannemen. De witte kleur staat symbool voor de zuiverheid van de bruid. In China is wit de kleur van de rouw. Daarom dragen Chinese bruiden bij hun huwelijk vaak geen witte trouwjurk.

Product successfully added to the product comparison!